Kawa parzona w dripie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie ulubionego czarnego naparu. Podczas podróży nie zawsze możemy pozwolić sobie na zabranie całego kawowego ekwipunku. Drip, młynek, filtry, waga, kawa – to wszystko zajmuje sporo miejsca. Zdarzyło Wam się mieć ograniczoną ilość miejsca w walizce lub w plecaku? Nie wyobrażacie sobie wyjazdów bez dobrej świeżo zaparzonej kawy? Czy można wypić naprawdę dobrą kawę bez zbytniej ilości sprzętów?
Mamy na to prostą odpowiedź! Naszym niedawnym odkryciem jest BAGDRIP. Zapytacie, co to jest?! Już odpowiadamy ?
Bagdrip
Bagdrip – to rewolucja w świecie #kawawplenerze, którą zawsze możecie mieć przy sobie, zmieści się nawet w kieszeni. W niewielkiej torebce znajduje się papierowy filtr w formie dripa, który możemy powiesić na kubku. W filtrze jest już przygotowana, odpowiednio zmielona kawa speciality. Do zaparzenia naparu potrzebujemy tak naprawdę tylko gorącej wody (około 95°C) oraz kubek. Brzmi prosto? I tak też jest.
Jak to działa?
Po otwarciu saszetki ukazuje nam się niewielki prostokątny filtr ze zmieloną już kawą. Aby ją zaparzyć, należy oderwać górną część, zaczepić na kubku i po prostu zacząć przelewać wodę.
Najpierw zalewamy filtr do połowy objętości, aby przeprowadzić preinfuzję. Następnie wlewamy wodę trzykrotnie do brzegów filtra. Na każdej saszetce znajduje się nadrukowana dokładna instrukcja, więc nie ma mowy o pomyłce.
Bagdrip powieszony na kubku Zaczynamy przelewanie
Aby przygotować kawę, wystarczy poświęcić krótką chwilę czasu, a potem możemy się cieszyć smakiem gorącego napoju.
Czy warto?
Według nas warto. Nie jest to najtańszy sposób na parzenie kawy, jednak wciąż taniej niż kawa przygotowana w kawiarni. A tutaj dostajemy kawę speciality w cenie 3-4zł.
Bagrip to:
- kieszonkowa kawa,
- 11 g zmielonej odpowiednio kawy speciality zamkniętej w szczelnej saszetce,
- prostota i wygoda zaparzania (instrukcja zamieszczona jest na każdej saszetce),
- idealne rozwiązanie dla osób lubiących podróżować lub po prostu lubiących wypić szybko dobrą kawę w biurze, czy w domu bez zbędnej ilości kawowych akcesoriów
Bagdrip przez swą prostotę i funkcjonalność pozwala na przygotowanie wysokiej jakości naparu gdziekolwiek tylko mamy dostęp do gorącej wody. Nie ma problemu z ważeniem, mieleniem oraz brakiem miejsca na kawowy sprzęt.
Bagdrip idealnie nadaje się również na prezent. Producent oferuje aż 11 kaw z 5 kontynentów, więc jest w czym wybierać. Dostępne są również opakowania zawierające miks różnych kaw. Może to być ciekawy podarunek dla osób, które jeszcze nie próbowały kawy z segmentu speciality. Dzięki niemu mają okazję poznania naszego kawowego świata bez inwestowania pieniędzy i kupowania całego potrzebnego sprzętu.
Bagdrip na kubku Jeszcze nieotwarta saszetka
Minusem bagdripów może być to, że kawa jest już zmielona. Mimo szczelnego zamknięcia taka kawa traci z czasem swoje wartości smakowe. Mieliśmy okazję próbować kawy z bagdripa, która leżała przez dłuższy czas (nie zawsze jest okazja wykorzystać całość od razu). W tak przygotowanym naparze czuć dużo więcej goryczki, a pozostałe aromaty są wyraźnie stłumione.
Na niekorzyść częstszego lub codziennego korzystania z takiego przygotowywania kawy jest cena w przeliczeniu na jedną saszetkę.
Po odpowiednim poszukiwaniu (u naszych chińskich majfriendów ?) można zakupić również puste bagdripy. Dzięki temu jesteśmy w stanie przygotować sobie dowolną świeżo zmieloną kawę. Nie jesteśmy wtedy ograniczeni tylko do oferty Bagdripu.
No Comments