Upały nas nie oszczędzają w tym miesiącu. Kiedy żar leje się z nieba, nie każdy ma ochotę na gorącą kawę. Właśnie dla takich osób polecamy mix espresso z tonikiem, który równocześnie nas pobudzi i orzeźwi.
Urządzenia
Dzięki uprzejmości kawiarni Pożegnanie z Afryką dostaliśmy do przetestowania Cafflano Compresso oraz nakładkę Fellow Prismo do AeroPressu. Oba te urządzenia pozwolą nam przygotować pyszne espresso.
Cafflano Kompresso

Lekkie i kompaktowe Cafflano Kompresso to przenośny ekspres składający się z cylindra, tłoka i dwóch sitek po obu stronach komory na kawę. W zestawie jest jeszcze miarka-ubijak oraz naczynko na kawę. Całość waży mniej niż 200g i jest bardzo kompaktowe.

Działanie Kompresso opiera się na układzie hydraulicznym wykorzystującym zasadę Pascala. Co oznacza to w praktyce? Bardzo łatwo możemy uzyskać wysokie ciśnienie, producent podaje ponad 9 barów.

AeroPress + Fellow Prismo

Nakładka Prismo od Fellow składa się z dwóch części – drobnego metalowego sitka oraz plastikowej nakrętki ze zwężonym silikonowym zaworkiem, który jest uruchamiany ciśnieniowo. To właśnie dzięki niemu powstaje zwiększone ciśnienie w AeroPressie pozwalające zaparzyć espresso.

Przygotowanie

Aby móc porównać oba urządzenia, zaparzyliśmy w nich espresso z zachowaniem takich samych proporcji oraz ustawień. Przygotowaliśmy następujący przepis:
- 50g wody, temperatura: ~91°C
- 15g kawy (my użyliśmy Guatemala Huehuetenango z Caffenation)
- czas parzenia: 30s
- 150ml toniku
- lód

Do szklanki wrzucamy kostki lodu – im większe, tym lepsze, dzięki temu będą się wolniej topić i nie rozwodnią naszego napoju. Zamiast lodu można użyć mrożonych owoców, które dodadzą charakteru do smaku. Wlewamy tonik – dobrze wybrać taki, w którym zawartość cukru i słodzików będzie jak najmniejsza.

Przygotowane wcześniej espresso wlewamy powoli do mieszanki lodu z tonikiem. Naszym celem jest stworzenie warstw w szklance. Aby sobie to ułatwić, kawę możemy wlewać po łyżeczce. Jeśli nie masz możliwości przygotowania espresso, możesz użyć kawy z AeroPressu, kawiarki czy nawet dripa!

My w połączeniu z tonikiem lubimy kawy z nutami owocowymi jednakże warto skupić się na tym co Tobie najbardziej smakuje i taką kawę wybrać. Tym razem użyliśmy Guatemala Huehuetenango La Bendicion z Caffenation, która charakteryzuje się nutami truskawek, mlecznej czekolady oraz nugatu.

Jeżeli udało Ci się wlać odpowiednio kawę, powinieneś uzyskać dwie warstwy. Wymaga to trochę wprawy i pewnie nie wyjdzie za pierwszym razem, ale nie zrażaj się tym. Praktyka czyni mistrza, a wymieszany napój smakuje równie dobrze.

Które lepsze?
Espresso z obu urządzeń w porównaniu do klasycznego jest naprawdę na wysokim poziomie.
W żadnym przypadku niestety nie udało nam się uzyskać pożądanej cremy. Oba espresso charakteryzowały się nieco zbyt dużą kwasowością, natomiast espresso z Kompresso miało gęstsze body oraz lepszy balans smaku. Poszczególne nuty smakowe były mocniej odczuwalne.
Ok, ale które wybrać?
Które z testowanych urządzeń skradła nasze serce? Na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź: to zależy.
Kierując się walorami smakowymi wybralibyśmy Cafflano Kompresso. Również jego kompaktowość oraz niewielka waga (poniżej 200g) czynią go świetnym kompanem podróży. Możemy go też bez problemu wozić ze sobą na przykład do pracy. Jednakże z jego pomocą możemy przygotować jedynie espresso.
Wybierając się w podróż zabralibyśmy AeroPress z nakładką Prismo od Fellow. Dzięki takiemu zestawowi możemy przygotować zarówno espresso jak i normalną kawę. Całość jest tylko trochę większa niż Kompresso jednak większe możliwości parzenia wynagradzają dodatkowe gramy.
Ile to kosztuje?
Oba zestawy kosztują bardzo podobnie, z lekką przewagą AeroPressu.
Cena Cafflano w sklepach internetowych kształtuje się na poziomie 246-295zł.
Za AeroPress zapłacimy 100 – 140 zł w zależności od wersji (AeroPress Go jest nieco droższy). Nakładka Fellow Prismo to koszt 100 – 110zł. Można też kupić cały zestaw AeroPress + Nakładka za około 210zł.
Podsumowanie
Oba urządzenia są godne uwagi. Wybór konkretnego pozostawiamy już wam. Mamy nadzieję, że nasze uwagi pomogą wam podjąć dobrą decyzję i będziecie się cieszyć pysznym espresso, cappuccino, espressotnikiem lub innym rodzajem kawy na bazie espresso. ?
No Comments