Do Espresso Urządzenia

Espressotonic w Prismo i Kompresso

Upały nas nie oszczędzają w tym miesiącu. Kiedy żar leje się z nieba, nie każdy ma ochotę na gorącą kawę. Właśnie dla takich osób polecamy mix espresso z tonikiem, który równocześnie nas pobudzi i orzeźwi.

Urządzenia

Dzięki uprzejmości kawiarni Pożegnanie z Afryką dostaliśmy do przetestowania Cafflano Compresso oraz nakładkę Fellow Prismo do AeroPressu. Oba te urządzenia pozwolą nam przygotować pyszne espresso.

Cafflano Kompresso

Cafflano Kompresso - cały zestaw rozłożony na części
Cafflano Kompresso – cały zestaw

Lekkie i kompaktowe Cafflano Kompresso to przenośny ekspres składający się z cylindra, tłoka i dwóch sitek po obu stronach komory na kawę. W zestawie jest jeszcze miarka-ubijak oraz naczynko na kawę. Całość waży mniej niż 200g i jest bardzo kompaktowe.

Miarka ubijak do Cafflano Kompresso
Miarka-ubijak zostawia odciśnięte w kawie logo Cafflano

Działanie Kompresso opiera się na układzie hydraulicznym wykorzystującym zasadę Pascala. Co oznacza to w praktyce? Bardzo łatwo możemy uzyskać wysokie ciśnienie, producent podaje ponad 9 barów.

Złożony Cafflano Kompresso w całość
Złożony Cafflano Kompresso

AeroPress + Fellow Prismo

Aeropress i Fellow Prismo w częściach
AeroPress, nakładka Fellow Prismo i lama, która potrzebuje szybko kawy ?

Nakładka Prismo od Fellow składa się z dwóch części – drobnego metalowego sitka oraz plastikowej nakrętki ze zwężonym silikonowym zaworkiem, który jest uruchamiany ciśnieniowo. To właśnie dzięki niemu powstaje zwiększone ciśnienie w AeroPressie pozwalające zaparzyć espresso.

Opakowanie z Fellow Prismo
Spore pudełko jak na tak mały gadżet

Przygotowanie

Wsypywanie kawy do pojemników od AeroPressu i Cafflano
Odmierzamy odpowiednią ilość kawy – 15g

Aby móc porównać oba urządzenia, zaparzyliśmy w nich espresso z zachowaniem takich samych proporcji oraz ustawień. Przygotowaliśmy następujący przepis:

  • 50g wody, temperatura: ~91°C
  • 15g kawy (my użyliśmy Guatemala Huehuetenango z Caffenation)
  • czas parzenia: 30s
  • 150ml toniku
  • lód
Konewka z termometrem
Podgrzewamy wodę do około ~91°C

Do szklanki wrzucamy kostki lodu – im większe, tym lepsze, dzięki temu będą się wolniej topić i nie rozwodnią naszego napoju. Zamiast lodu można użyć mrożonych owoców, które dodadzą charakteru do smaku. Wlewamy tonik – dobrze wybrać taki, w którym zawartość cukru i słodzików będzie jak najmniejsza.

Zalewanie kawy
Zalewamy kawę, w obu przypadkach 50g wody

Przygotowane wcześniej espresso wlewamy powoli do mieszanki lodu z tonikiem. Naszym celem jest stworzenie warstw w szklance. Aby sobie to ułatwić, kawę możemy wlewać po łyżeczce. Jeśli nie masz możliwości przygotowania espresso, możesz użyć kawy z AeroPressu, kawiarki czy nawet dripa!

Przeciskanie espresso
Przeciskamy kawkę, prosto do toniku lub w przypadku Kompresso do dołączonego naczynia

My w połączeniu z tonikiem lubimy kawy z nutami owocowymi jednakże warto skupić się na tym co Tobie najbardziej smakuje i taką kawę wybrać. Tym razem użyliśmy Guatemala Huehuetenango La Bendicion z Caffenation, która charakteryzuje się nutami truskawek, mlecznej czekolady oraz nugatu.

Przelewanie espresso do szklanki z tonikiem
Wlewamy powoli kawę do toniku

Jeżeli udało Ci się wlać odpowiednio kawę, powinieneś uzyskać dwie warstwy. Wymaga to trochę wprawy i pewnie nie wyjdzie za pierwszym razem, ale nie zrażaj się tym. Praktyka czyni mistrza, a wymieszany napój smakuje równie dobrze.

Warstwy kawy i toniku w szklance
Prawie udane warstwy ?

Które lepsze?

Espresso z obu urządzeń w porównaniu do klasycznego jest naprawdę na wysokim poziomie.

W żadnym przypadku niestety nie udało nam się uzyskać pożądanej cremy. Oba espresso charakteryzowały się nieco zbyt dużą kwasowością, natomiast espresso z Kompresso miało gęstsze body oraz lepszy balans smaku. Poszczególne nuty smakowe były mocniej odczuwalne.

Ok, ale które wybrać?

Które z testowanych urządzeń skradła nasze serce? Na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź: to zależy.

Kierując się walorami smakowymi wybralibyśmy Cafflano Kompresso. Również jego kompaktowość oraz niewielka waga (poniżej 200g) czynią go świetnym kompanem podróży. Możemy go też bez problemu wozić ze sobą na przykład do pracy. Jednakże z jego pomocą możemy przygotować jedynie espresso.

Wybierając się w podróż zabralibyśmy AeroPress z nakładką Prismo od Fellow. Dzięki takiemu zestawowi możemy przygotować zarówno espresso jak i normalną kawę. Całość jest tylko trochę większa niż Kompresso jednak większe możliwości parzenia wynagradzają dodatkowe gramy.

Ile to kosztuje?

Oba zestawy kosztują bardzo podobnie, z lekką przewagą AeroPressu.

Cena Cafflano w sklepach internetowych kształtuje się na poziomie 246-295zł.

Za AeroPress zapłacimy 100 – 140 zł w zależności od wersji (AeroPress Go jest nieco droższy). Nakładka Fellow Prismo to koszt 100 – 110zł. Można też kupić cały zestaw AeroPress + Nakładka za około 210zł.

Podsumowanie

Oba urządzenia są godne uwagi. Wybór konkretnego pozostawiamy już wam. Mamy nadzieję, że nasze uwagi pomogą wam podjąć dobrą decyzję i będziecie się cieszyć pysznym espresso, cappuccino, espressotnikiem lub innym rodzajem kawy na bazie espresso. ?

No Comments

    Leave a Reply

    %d